En stor och en liten älskling

En stor och en liten älskling


Mina fina småkillar

Mina fina småkillar


Mamma gosar!

Mamma gosar!


Malte solar

Malte solar


Varit inlagda på sjukhus

Jag och Malte har varit inlagda på Neonatalen på Huddinge i två dygn pga gulsot och kom hem i dag efter lunch. Det som började som ett rutinåterbesök på BB, slutade alltså med inläggning. Dels är lilleman gul och dels har han gått ned lite för mycket i vikt (400gram), troligen beroende på gulsoten. Fullproppad med hormoner som jag är, grät jag hejdlöst när jag fick veta det och fortsatte så i åtminstone ett dygn. Jag tyckte solningen var jättejobbig, han låg naken under sollampa i 6 timmar x 2, med solglasögon han var tokarg på, och jag fick endast ta ut honom max 15 minuter för amning, högst varannan timme. Den tiden räcker inte till för amning för Malte och så kunde jag ju inte ta upp honom när han var ledsen. Så när han var ledsen sprutade tårarna på mig, samtidigt som jag försökte trösta honom genom att klappa på honom och prata. Jag fick pumpa ur och ge honom lite mjölk i kopp för att hålla honom lugn. Efter de första 6 timmarna fick vi två timmars paus och sedan in i lampan igen. Denna behandling gör tydligen att man både kissar och bajsar extra mycket, för det är så bilirubinet (som orsakar gulsoten) utsöndras. Så bytte underlägg, torkade bajs, försökte trösta var vad jag gjorde konstant under dessa soltimmar. Vilket då förstås ledde till att jag knappt fick någon sömn och grät ännu mera. Efter att solningen var över kunde man konstatera att min lillälskling svarat bra på behandlingen, men vi fick ändå ligga kvar ett dygn för vägning och provtagning. I dag fick vi beskedet att vi kunde gå hem, men komma åter på fredag för kontroller och det är underbart att vara hemma!! I dag kan jag se lite klarare på saken och inser att vårt problem knappt är något problem jämfört med de sjuka barn och prematurer vi mötte där på avdelningen. Dock var det väldigt jobbigt i alla fall!



Första mötet!

Första mötet!


Fining!

Fining!


Jag och min fina Malte

Jag och min fina Malte


Hemma igen!

Nu är vi äntligen hemma efter två dygn på Huddinge sjukhus. Kejsarsnittet gick bra, det var mycket smidigare och mindre obehagligt än jag hade kunnat föreställa mig. Lillkillen skrek omedelbart då man tog ut honom men inte tillräckligt tydligen, så jag fick aldrig upp honom på bröstet utan de gick till ett barnrum först och sedan direkt vidare till Neonatalen där han fick andas i c-pap under någon timme. Det var aldrig någon fara, det var mest för säkerhetsskull, men det var tortyr att behöva vara i från sin lilla skrutt i flera timmar. Han var mycket rörlig hela tiden och låg väldigt långt upp, så det var lite svårt att få ned honom har jag förstått och han hann sätta fostervatten i halsen. Framåt lunch hade jag min känsel i benen tillbaka och fick komma upp till honom och sedan dess har vi varit tillsammans. Vi har bestämt oss för att han ska heta Malte och han är väldigt lik storebror, med undantag för hårfärgen, Malte är betydligt mörkare än Elias. Elias tycker nog att det är konstigt och lite jobbigt med lillebror, han har inte alls varit sig lik sedan vi träffades i dag. Men han är snäll och säger att lillebror är söt. Mjölken har runnit till ordentligt och Malte gillar att amma. Jag njuter på ett helt annat sätt än när jag blev mamma sist måste jag säga, jag är mindre orolig och känner mig mer säker.

Just nu ligger lilleman i mjukliften och sover efter att ha blivit fulltankad med bröstmjölk. Behöver jag säga att han är världens finaste?? ;-)


Puss på magen!

Puss på magen!


Bakar kladdkaka

Bakar kladdkaka


Inskrivningsrapport!

I går var vi alltså på inskrivning på BB på Huddinge sjukhus och på det stora hela var det ett bra besök, om än lite långt. Vi fick träffa en mycket trevlig och kompetent barnmorska som berätta allt vi någonsin hade kunnat vilja fråga. Alla frågetecken vi hade innan var som bortsuddade när hon var färdig och det är ju positivt. Tyvärr var den första personen vi träffade en läkare som bara presenterade sig som läkare och med sitt namn och sedan sa han knappt något mer... Efter en stund var jag tvungen att fråga om han var förlossningsläkare och det var han visst. Han berättade i stort sett ingenting och sedan sa han -Har ni några frågor? Jag frågade lite om mina önskemål och han sa direkt att barnet får du inte upp på bröstet direkt, det är omöjligt och jag försökte få reda på varför, men se det gick inte... Som tur är sa barnmorskan sedan att jag visst får upp barnet, men att de sedan kommer att gå i väg och väga mäta och klä på barnet och hon hade så bra argument att det känns helt ok. Bara jag får se mitt barn först innan de går! Vi fick även träffa en ung narkosläkare som var trevlig och pratig som försökte lura i mig att det inte spelar någon roll hur efaren man är när man sätter spinalbedövningen och det tror jag vad jag vill om... Han skrev i alla fall in i journalen att erfaren läkare ska sätta den till slut. Vi ska vara på BB redan kl.7 i morgon och sedan är vi dagens första snitt. Hurra! Fredrik informerades om att han alltid ska följa med bebis vad som än händer, oavsett om ingen säger något och det kändes bra att höra för både Fredrik och mig. Sedan gör de vad de kan för att F ska få stanna första natten och sedan har vi ändå bestämt att han ska åka hem och vara med Elias. Livet blir snurrigt nog för liten storebror, så vi vill minimera konstigheterna för honom!

Elias fick förresten välja en storebrorspresent själv och det blev en låda duplo med posthus, postbil och brevbärare som han tycker är jättekul.

I dag ska jag packa min BB-väska, Elias mormor-väska och ladda hem lite musik till förlossningen. Kanske bakar jag en kaka att stoppa i frysen också. Sedan hämtar jag Elias vid tretiden ungefär, beroende på när jag känner mig klar.

Håll nu tummarna för oss i morgon, rapport kommer på AFF ankomst oktober-02 när bebis är ute!


Inskrivning i dag!

Sonen sitter i soffan och tittar på Tweenies och snart ska vi gå till dagis. Vid 13.30 ska vi på inskrivning på Huddinge sjukhus. Känns konstigt och lite pirrigt! Är lite nervös för hur mina önskemål ska tas emot, fast de är förstås vana vid diverse udda önskemål och så värst udda är inte mina. Se här:


Önskemål inför kejsarsnitt

·       Att spinalbedövningen sätts av erfaren narkosläkare
·       Att jag får barnet till mig direkt efter snittet och får behålla det hos mig även på uppvaket/postop.
·       Att vägning och mätning sker när jag kan vara med, om inte barnet mår dåligt förstås.
·       Jag vill åka hem så fort som möjligt, så snart mitt och barnets hälsotillstånd tillåter det.
·       Att vi får fikabrickan tillsammans.
·       Att min man får stanna åtminstone en natt hos oss.
·       Jag vill bli informerad om allt som sker, läkemedel jag får osv.


Jag får väl återkomma efter inskrivningen och berätta hur det gick!

Slödag med sonen

I dag fick den trötta gravida mamman en riktig toppenpresent av sonen, en sovmorgon till 9.30! Den kan jag nog tacka hans förkylning för iofs, men skönt var det. Annars blev det mycket barnprogram på morgonen medan mamman surfade och slöade och till lunch gräddade vi våfflor som vi åt med glass, mums! Efter att ha slöat någon timme till bestämde vi oss för att baka en kladdkaka och den smeten tyckte sonen var grymt god, trodde han skulle äta upp "slickepotten"... Efter att maken kommit hem fick sonen bada och jag fortsatte att spåna på min nya idé om att Piff och jag behöver en bärsjal. Så nu har jag nästan bestämt mig för att köpa en trikåsjal på Minimundus och så ska min mamma få sy en ringsjal efter beskrivning från Sjalbarn. Hoppas på att få besök av en tjej som har köpt en trikåsjal, på söndag, för att se hur den är och vilken storlek jag/vi behöver. I morgon hoppas jag att vi ska kunna köpa våra stommar till garderoberna så att det blir klart och jag kan börja vika in bebisens kläder.

BM-besök och korkad gravid...

I går morse var det dags för mitt sista BM-besök på Mama Mia inför förlossningen. Jag åkte in till stan direkt efter dagislämningen. Besöket gick bra och mina värden var som vanligt lysande, magen är mitt på normalkurvan och bebisens hjärtslag fina. Det enda som inte var kul, var att jag var tvungen att väga mig inför kejsarsnittet och det var som vanligt en chock... Hoppas verkligen att amningen kan hjälpa mig att gå ned i vikt denna gång, för det gjorde den inte förra gången... Och nu kan jag inte skylla på att det är svårt att gå ned i vikt när man samtidigt genomgår hormonbehandlingar och är ledsen över alla misslyckanden. Min ångest över vikten kunde inte hindra mig från att knalla över till Gunnarssons och smälla i mig en suverän jordgubbs och rabarberpaj med vaniljsås... Köpte en söt liten mjuk vovve till bebis, från storebror också. Funderar över om vi ska köpa en present till storebror från oss/bebisen. Hur har ni andra gjort som har syskon?

När jag skulle hem och kom till Södra Station upptäckte jag att pendeltåget stod inne och sprang till tåget. Hur sjutton kan man vara så korkad??? Jag hann med tåget, nästa skulle gå om en kvart, inte särskilt lång tid heller för en som är ledig hela dagarna... Hursomhelst kändes det som bebis skulle ramla ut och så fick jag omedelbart tokont i bäcken och ligament och har fortfarande kan jag säga... Hur kan man tro att man kan springa när man är i v.38 och har ont i kroppen redan innan?? I dag på morgonen hade jag en blödning, hoppas verkligen inte att jag har satt i gång något nu, jag ska ju inte ha bebis förrän på onsdag.

I går eftermiddag/kväll beställde vi och betalade vår resa till Kanarieöarna, äntligen! Vi åker den 18 November och kommer hem den 25:e. Ska bli underbart!! Vi har gått och tvekat ett tag för de resor vi hittills har hittat har antingen varit hyfsat billiga, men med mellanlandningar och dåliga avgångstider eller tokdyra helt enkelt. Nu hade jag anmält mig till Sterlings nyhetsbrev och fick veta att de släppte sina vinterbiljetter i går och nu är det bra pris, ingen mellanlandning och helt ok tider. *nöjd*

Bästisarna äter lördagsgodis

Bästisarna äter lördagsgodis


Jag i v.37

Jag i v.37


En vecka kvar

Om en vecka är vi en familj med två barn, det känns både helt fantastiskt och overkligt på en gång! Självklart är det så att tankarna snurrar mycket kring det stundande snittet. Har en känsla av att jag kommer att skaka av nervositet när det är dags. Mest undrar jag förstås vem bebis är, men även om hur det kommer att gå för både mig och barnet. Mår den lille bra? Är det en pojke eller flicka? Hur ser h*n ut? Jag föreställer mig en liten kopia av storebror, en pojke alltså. Hur kommer jag att må efteråt? Hur snart kan jag åka hem? Och en annan viktigt fråga är förstå: Hur kommer Elias att reagera? Många tankar som sagt... På måndag är det inskrivning och då får jag veta vilken tid det blir på onsdag.

En annan sak som upptar mina tankar är förstås hur det kommer att se ut härhemma, om allt eller åtminstone det mesta kommer att vara klart. Elias rum är i stort sett klart nu och jag trodde att vi skulle kunna återställa i går, men då visade det sig att Fredrik inte var helt nöjd, så han började spackla igen... I kväll kanske om jag har tur!

I dag är Elias på utflykt med dagis, med matsäck och allt. Det ska bli spännande att höra hur de har haft det! Bästisen Charlies mamma Ingela med lillebror Victor är med och skulle ta hand om min prins och då känner jag mig fullständigt trygg. Hade velat vara med själv, men det orkar inte min kropp så här en vecka innan bebis.

Annars rör jag mig väldigt långsamt här hemma, har städat lilla badrummet och legat en bra stund i badet och läst i min nya bok som kom i brevlådan i dag; "Om skönhet" av Sadie Smith. Sadie är en av mina favoritförfattare, trots att hon bara givit ut tre (vad jag vet) böcker. De andra två böckerna var i alla fall lysande om du frågar mig! Återkommer med en recension om några dagar!

Kan förresten rekommendera en bok av Håkan Nesser igen och det är "
Skuggorna och regnet".


Vilken sommarvärme!

Tänk att värmen kom ordentligt när den väl kom, nu får vi bara hoppas att den stannar ett tag också!

Vi har verkligen njutit av värmen i helgen och suttit ute och ätit alla måltider och Elias har cyklat en del på sin tvåhjuling. I går var vi också på 3 årskalas hela familjen, hos Elias kompis Charlie. Det var väldigt trevligt och grabbarna (5 st) lekte intensivt tills vi gick hem, med ett kort avbrott för fika och fiskdamm. Föräldrarna kunde för det mesta sitta och snacka och fika i lugn och ro, med ett eller annat avbrott för att rädda någon situation. På kvällen åkte maken på 50-årsfest till svärfars sambo, dit inga barn var välkomna och jag kände inte alls för att ha barnvakt så här tätt inpå förlossning och flera dagars övernattning hos mormor för den lille prinsen. Elias och jag var med andra ord hemma och hade det bra!

I dag startade vi med en intensiv shoppingtur på
Zetas trädgård . Det blev en del fina blommor till lilla trädgården och så förstås en alldeles underbar fika! ;-) Intensiv blev turen eftersom det var gassande solsken och väldigt mycket folk... Efter det åkte vi hem och jag pekade vart maken skulle plantera och sedan tömde vi sonens rum för att kunna måla om. Elias tyckte det var superkul så honom hade vi verkligen god hjälp av! Sedan har maken slipat väggar, tagit bort ful tapetbård och Elias sover som en prins i det som ska bli bebisens rum och han tycker att det är jättespännande! Nu har maken gått och spelat bandy och jag funderar över vad jag ska äta för gott! ;-)

Känns bra att ha kommit i gång med det sista rummet i huset, men samtidigt känner jag panik över att det inte redan är klart, vi ska ha barn om drygt två veckor och härhemma är det totalkaos... Det var ju nu jag skulle ägna mig åt att bädda och småpyssla och bara njuta hade jag tänkt. För övrigt har jag massor med sammandragningar som t.o.m gör lite ont emellanåt, fövärkar skulle jag tro att det är, det hade jag inte när jag väntade Elias. Orken tryter och jag blir sur för minsta lilla. Tur att vi snart får träffa vårt lilla knyte! Har förresten börjat läsa Kejsarsnittsboken nu och den känns vettig och bra, den kommer jag nog ha haft glädje av att  läst.

Tankfull Elias

Tankfull Elias


Vid Majbrasan

Vid Majbrasan


Barbakärlek

Barbakärlek


Vagnen är redo för Piff!

Vagnen är redo för Piff!