Julrapporten

Vi har haft en lugn och fridfull jul med mycket mat och godis och inte minst vansinnigt mycket julklappar till barnen, framförallt Elias. Julaftonens morgonen åkte vi till syrrans man Anders som fyllde år och bytte julklappskassar med varandra och sedan åkte vi förbi och hämtade farmor som skulle fira jul med oss. Sedan började vi med maten och såsmåningom dök min lillebror Alexander och Fredriks lillebror Emil upp, lagom till Kalle. Efter maten åt vi och sedan kom äntligen tomten! Elias drunknade nästan i julklappar och var alldeles salig. Framförallt var det "Bilar-bilarna" som blev poppis och FlexiTraxbanan "Tjuv och polis". Annars fick han delar till BRIO-tågbanan, pyjamas, pärlor, kastruller, spel, böcker, CD-skiva Pettsson & Findus mm. Malte fick mest kläder och så lite leksaker.

På kvällen när alla hade åkt hem och det var dags för Elias att borsta tänderna sa Elias:
-Mamma, jag vet att det var Alexander som var tomten!
-Varför tror du det? (Försöker vara lite pedagogisk...)
-Jo, för han hade en tomtemask och jag kände igen hans öron.
Tomten är bara ett påhitt, han finns bara i sagans värld.

Så där var den tomteillusionen över.... Jag gjorde inget som helst försök att övertyga honom, kanske borde jag ha gjort det??

Annars har vi ägnat dagarna efter jul till att leka med alla saker, besöka mormor och gammelfarmor. Haft besök av goda vänner, handlat förvaringslådor till leksaker och kläder, osv. I dag har Elias och jag varit på bio. Vi såg "På andra sidan häcken" och den var rätt så rolig faktiskt, tyckte både Elias och jag. Sedan kom Malte och Fredrik och hämtade upp oss och vi handlade all nyårsmat. Nyår ska vi fira i hemmets lugna vrå, bara vi. I morgon ska jag (och Malte förstås) träffa en vän på en fika. Hon bor i Sälen, men har varit hos sina föräldrar i några dagar. Sedan ska vi äta jullunch hos barnens farfars, Malte och jag möter F och E där.

Det var det om det!

God Jul!

God Jul!

Tisdagmorgon

Här sitter jag nu med min morgon kopp kaffe. Malte sover i vagnen i hallen efter lämning av brorsan på dagis. I dag ska jag för engångsskull bara vara hemma och småplocka, det kan behövas inför julen. Tack för era sympatier när det var som värst med Maltes tandsprickning och förkylning. Det är lite bättre nu, även om han fortfarande snörvlar och vaknar tre gånger per natt för att äta. Tänk om han kunde börja gapa för mat snart, jag tror att han behöver det!

I söndags var vi inne i stan hela familjen. Elias var på bio med farfar och såg
Desmond och träskpatraskfällan och det var tydligen en hit för båda. Elias ville helst se om "Bilar" men den gick bara på Heron City och det kändes lite meckigt och tråkigt att åka "hem" igen... Under tiden passade jag, pappan och lilla Malte på att handla några julklappar och efter det gick vi allihopa på Glöggfest hos en gammal arbetskompis till Fredrik, mitt inne i stan.
 
I går var det pappans tur att vara hemma med sin förkylning och konstigt nog blir det ingenting gjort när han är hemma. Nä, nu var jag lite orättvis, men lite så är det... Vi åkte i alla fall i väg en kort sväng till Huddinge centrum och köpte sista julklappen och lite ingredienser för att göra Maraboufudge (mums blev det!) på Sandras recept och för att kunna rulla köttbullar till jul. Annars klädde vi minigranen till Elias rum, till Elias glädje.

TokMalte har förresten börjat stå på alla fyra nu med raka armar och ben och huvudet nedåt. Ser rätt jobbigt ut faktiskt... Tror nog att han kryper om inte så lång tid. Elias kröp när han var ca 7 1/2 månad och Malte blir 7 månader på julafton. Vi får se!

Den här veckan är som för de flesta fylld med pyssel inför julen. Köttbullarna ska rullas i dag och på torsdag ska vi storhandla på kvällen och på fredag åker vi och köper granen och klär den. Fram till dess ska här pysslas och strykas dukar och städas tänkte jag. En Jansson ska jag försöka få gjord, annars gör vi inte så mycket mat själva. Skinkan griljerar jag på lördagkväll. På julaftonsmorgonen åker vi ut till Västerhaninge för att fira svågern Anders som fyller hela 42 år och då passar vi även på att byta julklappskassar med varandra (till barnen). Sedan åker vi hemåt och plockar upp svärmor på vägen hem. Julen firas sedan lugnt och stillsamt hemma hos oss, med barnens farmor och farbror Emil och ev. min lillebror Alexander (som inte lämnat besked ännu).

Sjuk liten Malte

Om jag tidigare tyckt att vi har haft rätt skruttiga nätter, får jag nu nog säga  att de var rätt ok... I natt fungerade ingenting och Malte sov som längst en halvtimme i sträck. Han somnade i famnen och när man la ned honom vaknade han igen. Både maken och jag var helt knäckta. Maltes fjärde tand är på väg upp och dessutom är han förkyld och har feber. Alvedon och näsdroppar fungerade inget vidare. Jag har redan ångest för natten som kommer. Vi åkte ändå ut till Västerhaninge till kusin Nathalies födelsedagsfirande och det gick helt ok. Många famnar för liten Malte att sitta i = vila för de trötta föräldrarna. Fördelen med att åka i väg är också att Malte sover i bilen, annars är det stört omöjligt att få honom att sova. Dessutom vill han inte tutta så mycket, vilket resulterat i att tuttisarna känns lite lagom spända...

Fortsättning på julkortsknåpandet i kväll...

En god pepparkaka!

En god pepparkaka!

Luciatåg på dagis

Luciatåg på dagis

Lucia, nya tänder och äntligen helg

Häromdagen var det ju Lucia. På Elias förskola firades det på eftermiddagen och Elias var pepparkaka. De var tre avdelningar som slog ihop sig och lussade och det var riktigt fint och lyckat. Elias sjöng med och var glad och nöjd. Efter lussandet bjöds det på kaffe, pepparkakor och lussebullar utomhus. Bra jobbat av Elias fröknar som är riktiga pärlor alla fyra!

Malte har de två senaste dagarna fått två nya tänder, upptill denna gång. Aj så ont han har och så gnällig han är! Han har 39 graders feber och eftersom han är lite snuvig är det svårt att säga vad febern beror på. Det blir till att ge Alvedon innan nattningen och hoppas att grabben sover i natt. Snart blir jag riktigt desperat om jag inte får sova.... I går kväll var maken på julmiddag och jag höll på med min Maltenattning i flera timmar, fram till kl.23, då han äntligen slocknade vid tutten. I dag har faktiskt Malte inte sovit annat än små stunder vid bröstet, han börjar gråta så fort jag lägger ned honom i sängen. Stackars liten!

Känns i alla fall bra att maken är hemma nu, för helgen. Han och Elias leker med "Bilar" och Malte hänger med på pappas arm. Så skönt att få några minuters vila!

I morgon ska vi på kalas hos äldste kusinen Nathalie som fyller 7 år på eftermiddagen och innan dess är det sista gången på plasklekis. På söndag ska vi in till stan och julshoppa, Elias ska vara med farfar i några timmar under tiden. Efter det ska vi på glöggbjudning hos en gammal arbetskompis till Fredrik, det blir säkert både en intensiv och rolig helg!

Den här kvällen, när Elias har somnat, ska ägnas åt att göra klart julkorten!

Rösta gärna...

 ...på Majmammornas bidrag i AFFs julkortstävling ! ;-)


Majmammornas julkort

Majmammornas julkort

Mamma och Malte

Mamma och Malte

Detta blir kanske årets julkort

Detta blir kanske årets julkort

Min glada pepparkaka!

Min glada pepparkaka!

Gummikläderna i Gneiskollektionen invigs av Elias

Gummikläderna i Gneiskollektionen invigs av Elias

Sömnbrist och annat...

Under ett par veckors tid har vår lille underbara skitunge vaknat otaliga gånger på nätterna och skrikit och velat tutta. Det sägs ju att 6-månadersbebisar inte behöver äta på nätterna, men jag tycker faktiskt att han verkar hungrig och dessutom går han inte upp så mycket  vikt som man skulle önska. Och med smakportionerna går det inte alls bra, han gillar bara skrap av äpple, banan och päron. Det andra öppnar han inte munnen för... Sedan är han superknepig att söva också, både på dag och kväll. Malte somnar för natten runt 22-tiden. Hur sjutton får man ordning på det?

Häromdagen fick vi Elias kläder från
GNEIS, åh så mycket fint! De som påstår att man inte blir lycklig av att shoppa ljuger. Jag drömmer till och med glada drömmar om de fina kläderna... ;-)

Nu är julklapparna i stort sett klara. Elias kommer att få en massa Cars-bilar, de små i metall. Jag tror att vi har fått ihop alla som finns nu... Malte kommer mest att få kläder och någon liten leksak. Nu ska vi bara handla julklappar till de två kusinerna och födelsedagspresent till svågern Anders som fyller år på julafton. De vuxna får ingenting, skönt tycker jag!

I morgon ska Elias och jag på kalas hos en av hans bästa kompisar som fyller 4 år. Malte får stanna hemma hos pappa tänkte jag!